Psihoterapija in supervizija

Pozdravljeni. Sem Vesna Šolar. Vzgojena v delavski družini, kjer je bila vrednota delo, sem iz preveč resne najstnice, postala še bolj resna odrasla oseba. Moj priimek Šolar označuje šolarja,  kar se mi zdi lep pomen. Še bolj mi je všeč zapis priimka v mednarodnem jeziku, brez strešice, solar, torej sončna Vesna. Vse obstaja v nasprotjih, sem sončna, a sem tudi temačna. ‘I can’t shine without darkness.’

Blizu mi je minimalističen stil življenja in zavedanje, da je vse med sabo povezano.

V 3. letniku študija socialnega dela sem ustanovila skupino za samopomoč pri motnjah hranjenja. Kmalu sva začeli sodelovati z Andrejo Modrin Švab,  univ.dipl.psih, cert.gestalt psihoterapevtko in supervizorko in v Društvu MUZA ustanovili Svetovalnico za motnje hranjenja MUZA, kjer sem bila zaposlena skoraj 20 let (od l. 2000 do 25.9.2020).

Po končanem šolanju na Fakulteti za socialno delo, sem se vpisala na študij gestalt psihoterapije, ki sem ga končala v l. 2009.

Kasneje sem se v Inštitutu IPSA izobrazila za supervizorko.

Moja zanimanja v osebnem življenju so: pisanje, fotografija, izdelovanje, poslušanje glasbe. Rada se učim novih stvari. V času pandemije korona virusa sem se naučila izdelovati pobarvanke, ki jih prodajajo na Amazonu. Ustvarjalno izražanje mi je pomagalo, da sem premagovala tesnobo, stres in negotovost.

Na kratko o gestalt psihoterapiji: Gestalt psihoterapijo je začel razvijati Fritz Perls v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja skupaj z Lauro Perl in Paulom Goodmanom. Leta 1951 je izšla prva knjiga Gestalt Therapy. Excitement and growth in the human personality. Glavni vplivi na teorijo in prakso gestalt psihoterapije so Eksistencialna fenomenologija, Vzhodnjaške filozofije, Gestalt psihologija, teater, Dialog (Buber), Teorija polja, Holizem.

Slaven stavek TUKAJ IN ZDAJ ne pomeni, da je pomemben le ta trenutek, preteklost pa ne. Življenje v celoti, vse naše okoliščine, kreativne prilagoditve, nedokončane zadeve, načini, kako prekinjamo kontakt z drugimi so nas oblikovali v to, kar smo zdaj. Eden izmed ciljev je povečati svoje zavedanje.

Če prepoznamo, da nam naš način vedenja in doživljanja, ne ustreza več, priporočam psihoterapijo. Sprememba se zgodi na paradoksalen način (paradoksalna teorija spremembe, Beisser), kar mi je zelo blizu. ‘Sploh ne vem, kako se je to spremenilo’, pogosto reče marsikdo v terapiji. Poudarek ni na linearnem načinu, ampak na celostnem. Marsikaj od tega, kar odkriva sodobna znanost, npr. kvantna fizika, je v gestalt teoriji od samega začetka. Self v GTrazumemo kot proces, ne kot fiksno strukturo.’Trust the process’, so pogosto rekli učitelji v izobraževanju.

Kot terapevtka v terapiji nisem ločena od človeka, ampak sovplivava drug na drugega in skupaj soustvarjava terapevtski proces. Razvijamo se v odnosih, zato menim, da dialoški pristop najbolj  osebi v stiski pomaga premagovati svoje težave ali pa sprejeti to, česar  ne more spremeniti. Zelo spodbudna beseda mi je POMOČ. Oseba je prišla na terapijo po-moč, ne mojo moč, ampak svojo moč, ki jo razvija skupaj z mano. Ljubezen do človeka, kot nekaj pomembnega, pa se skriva že v sami besedi č-LOVE-k. Zadnja dva stavka izhajata iz moje osnovne strokovne izobrazbe, ki je socialno delo. Oboje skupaj se mi zdi dobra kombinacija.

Več o gestalt psihoterapiji si lahko preberete na spletni strani Društva Sloges, ki je krovna organizacija za gestalt terapevte, katerega članica sem tudi sama.

www.sloges.si

Na kratko o superviziji: Supervizija je strokovna pomoč strokovnjakom, ki nudijo  pomoč ljudem (‘pomagujoči poklici’), npr.  na področju socialnega varstva, zdravstva, šolstva, psihoterapije, idr.). Pomaga jim pri učenju novih veščin, pri razbremenitvi stresa, pri refleksiji lastnega dela. Supervizija je tudi preventiva pred poklicnim izgorevanjem. Tako kot osebe v stiski potrebujejo terapijo, da premagujejo lastne stiske, strokovnjaki, ki delamo z ljudmi, prav tako potrebujemo strokovno pomoč, supervizijo. Supervizija mi je od nekdaj zelo pomembna. Če ne bi imela supervizije, dvomim, da bi bila pripravljena delati kot psihoterapevtka, saj bi mi zmanjkalo podpore in lahko ne bi prepoznala, da delam škodljive stvari, škodljive tako za osebe v stiski kot tudi zase.

CENA URE PSIHOTERAPIJE: OD 35 DO 50 EUR, ODVISNO OD FINANČNIH ZMOŽNOSTI OSEBE.

CENA SUPERVIZIJE:   50 EUR

Oboje izvajam osebno in tudi online.

stik: solarvesna@gmail.com, 041 207 706

 

.